Eseménynaptár
Augusztus  2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Brassai Magyar TV

Tudósítás: Baróton zárta évadját a Brassói Magyar Dalárda

A Brassói Magyar Dalárda Baróton, Erdővidék központjában, fejezte be száznegyvenkilencedik zenei évadját, Klára Mária karmester vezényletével, a XIX. Zathureczky Gyula kórustalálkozón, szombaton, június 30-án.
A már hagyományossá vált kórustalálkozót, amely Erdővidék egyik legrangosabb kulturális eseménye, ezuttal is mintaszerűen rendezte meg a Baróti Református Egyház, Krizbai Imre lelkész főrendezésével.
A város főterén sorakoztak fel a kórusok. A Csala Kürtje Fúvószenekar tisztelgője közepette történt az ünnepélyes zászlófelvonás. A tíz vendégkórust Krizbai Imre lelkész köszöntötte, a Polgármesteri hivatal részéről pedig Demeter László muzeológus, aki Erdővidék nagyjaira, többek között Benedek Elekre, Kriza Jánosra és Bölöni Farkas Sándorra hívta fel a figyelmet. Az Erdővidék Néptáncegyüttes ügyes gyerektáncosai palotása kapott nagy tapsot, majd következett a közös kórusszám: ” Wier danken Dier, Herr Jesu “, amelyet a főtéren együtt énekeltek a dalosok. A német szövegű közös zeneszámot a rendezők tisztelgésnek szánták a vendég svájci kórusnak, a háromezer lélekszámú Thusis helység Evangélikus Kórusának, ahol három a hivatalos nyelv. A svájci dalárdát a fiatal Gregor Juon karmester vezette, akinek édesanyja és kisöccse is a kórusban énekelt.
A közös éneklés után sor került a kórusok hagyományos felvonulására, a központban, a Csala Kürtje fuvósai vezetésével.
A kórustalálkozó a szép, tágas református templomban folytatódott. Rövid istentisztelet keretében igét hirdetett Mátyás István angyalosi lelkész.
A Vargyasi Unitárius Kórus kezdte meg a szereplést. A Felsőrákosi Unitárius Kórus eredeti helyi szép színes népviseletben lépett fel. Közönségsikert aratott a magyarországi Geresdlaki Pacsirta Kórus, német nyelven is énekeltek. A Baranya megyei helységben a kilencszáz lakosból több németajkú. Alsórákosról a Református Vegyeskart, Kisbaconból a Református Kórus előadását hallhattuk. Vastapsot aratott a Budapesti Sonore Vegyeskar és a székelyruhás Nyikómalomfalvi Katolikus Ifjúsági Kórus. A házigazda Zathureczky Gyula Kórust köszöntötte fellépésével a helyi Rozmaring Kórus is. A Barcaságot méltón képviselte a Négyfalusi Vegyeskar, Gyerkó András karmester vezetésével. A Brassói Magyar Dalárda, Kodály Zoltán: A szép énekszó múzsájához című szerzeményével és a nem rég felavatott új zászlóval búcsúzott a hálás közönségtől.
A kórustalálkozó zárásaként a házigazdák emléklapot adományoztak a kórusoknak, szalagot tűztek zászlójukra.
A svájci kórus nevében Heinrich Nidecker lelkész köszönte meg a szives vendéglátást.
A kórusoknak gratulált Pálinkásné Balázs Tünde, Dabas város, Barót testvérvárosának alpolgármestere. Vele volt a Dél-Pest megyei város díszpolgára, Murányi László tanár is, aki ajándékként Wass Albert, Áprily Lajos és Reményik Sándor verseket szavalt nagy átéléssel.
A kórustalálkozó Nemzeti imánk és a Székely himnusz eléneklésével zárult.
Finom közös ebéd vezette le az izgalmakat, fáradalmakat, népdalok kiséretében.
A Duna Televizió helyszíni beszámolóját a kórustalálkozóról vasárnap, július 8-án, 11 órakor, az Élő egyház adásban lehet megtekinteni, amelyet hétfő reggel megismételnek.One Response to “Tudósítás: Baróton zárta évadját a Brassói Magyar Dalárda”

 • Mohai Tibor:

  Mohai Tibor György vagyok a Sonore Vegyeskar karnagya.
  Még most is a hatása alatt vagyunk e csodálatos rendezvénynek. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy 2013-ban is Baróton legyünk.
  Fantasztikus volt, csodálatos erőt adott kórusomnak.

  Sok szeretettel üdvözlöm a Dalárdát is!

  Mohai Tibor

Az ön véleménye:

Társ oldalak:
Smart Youtube Widget
Szervezők