Eseménynaptár
Augusztus  2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Brassai Magyar TV

REHABILI-TÉR: újragondolták Kézdivásárhely főterét

REHABILI-TÉR
Újragondolták Kézdivásárhely főterét
Korlátozott vagy teljesen kitiltott gépkocsiforgalom, tágas közösségi tér, padokkal, biciklisekkel, gyalogosokkal, hangulatos kávézók, közönségvonzó kulturális események – 16 fiatal építész, arculattervező, kertészmérnök, építőmérnök újragondolta Kézdivásárhely főterét.
A jellegzetes szerkezetű, a kommunizmus településrombolását szerencsésen túlélt egykori vásártér körül keskeny utcácskák, azaz az udvarterek találhatók sugár alakban. Ez a máig fennmaradt középkori településszerkezet Kézdivásárhely egyik legfőbb nevezetessége, a főtéri impozáns szecessziós-eklektikus homlokzatú épületek mellett. A fiatal szakemberek arra is gondoltak, hogy nemcsak a főteret kellene visszaadni a közösségnek, hanem a tágabb értelemben vett belvárost: e keskeny utcácskákban is lennének vendéglő, kávézó működtetésére alkalmas épületek, sőt egy-egy utcával hátrébb akár parkolóház építésére alkalmas telkek is akadnak, így mentesíteni lehetne a főteret a parkoló gépkocsiktól.
A látványterveket Brassóban is megtekinthetik az érdeklődők 2011. október11-én, kedden 18 órakor, a Reménység Házában nyíló kiállításon.
Rendezte: Weisz István
Megnyitja: Vetró B. Sebestyén András
Szervező: ACSJKE, Reménység HázaOne Response to “REHABILI-TÉR: újragondolták Kézdivásárhely főterét”

  • Jakab A.:

    Egy rovid mondat erejeig meg kell osztanom,hogy egy regi almom kezd teljesulni Kezdivasarhely foteret illetoen. Egy olyan potencialis szepseg rejlik ebben a foterben ami rengeteg kis varosnak nem adatott meg. Sajnos, a sok limb-lombb egyenlore eltakarja es egy kozepszeru semminek latszik. Nagyon orvendek ennek a “felebredesnek”.

Az ön véleménye:

Társ oldalak:
Smart Youtube Widget
Szervezők