Eseménynaptár
Augusztus  2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Brassai Magyar TV

ACsJKE felhívás a márciusi seregszemlére (2011)

Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület

Brassói Magyar Képzőművészek Társasága

„A művészeti nevelés legfőbb célja nem a hivatásos művészek nevelése, nem a művésztársadalom utánpótlásának biztosítása, hanem az egész fiatal tanulótársadalom lelki és testi egészségre való nevelése, érzelmi és közösségi kultúrájának erősítése, az egyén lelki és társadalmi békéjének biztosítása” – Andrásfalvy Bertalan etnográfus/Gondolatok a művészetoktatás helyzetéről

Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület a brassói egyesületek közül elsőként és folyamatosan működik a nemzeti és regionális kultúráért felelősséget érző, és azért tenni is akaró művész és művészpedagógusok civil szakmai szervezeteként is.

Az Egyesület évente megszervezi a márciusi seregszemlét, mellette ideiglenes kollektív tárlatokat, amelyeket, bizonyos rendszerességgel, egyéni kiállítások követnek, vizsgarendeket véleményez, valamint a megyei  képzőművészeti tehetséggondozásban is közreműködik.

Az a cél, hogy az egyént és a társadalmat gazdagítsuk, éljünk a művészeti nevelésben, művészeti tevékenységekben rejlő képességfejlesztő, személyiségfejlesztő hatásokkal, bízva a tehetségek markáns kitűnésében.

Az egyesület vizuális kultúra iránt elkötelezett művésztanár-tagjai pedagógiai munkájuk mellett rendszeresen egyéni és csoportos kiállításokon mutatják be alkotásaikat, gyakran regionális és határon túli kollegák részvételével is.

A seregszemle célja, lehetőséget teremteni a különböző technikákkal, eljárásokkal, eszközökkel alkotott művek bemutatására és keresztmetszetet, áttekintést adni a különböző művészeti ágazatok regionális alakulásáról, valamint az utóbbi 4 évben alkotott újabb tendenciákról és hazai eredményekről. A tehetséges művészek bemutatása, felkarolása mellett olyan hazai és nemzetközi szinten egyaránt piacképes, művészeti értékkel bíró alkotások előterjesztése és bemutatása, melyek hozzájárulnak a kortárs művészet terjesztéséhez, a hazai vizuális kultúra fejlesztéséhez.

Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület 2010.évben hozott határozata értelmében, minden év novemberében kiosztja az Apáczai Csere János művészeti díjat.

Ebben a rendkívüli méltatásban azok a képzőművészek részesülnek, akik Brassó megyei magyarság művelődési, oktatási, szellemi, aktív művészeti életében kimagaslóan tevékenykedtek, életművükkel, megmutatkozásaikkal, különböző művészeti akciójukkal hozzájárultak értékeink gyarapításához és népszerűsítéséhez, s ezáltal nemzeti közösségünk példaképeivé váltak.

A 2011. évben megrendezésre kerülő csoportos seregszemle tavaszi “fordulóján”, a barcasági képzőművészek, ünnepi tárlattal tisztelegnek az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emléke előtt, ugyanakkor emlékezni és emlékeztetni kívánnak a 150 éve, Brassóban született Koszta József Kossuth- díjas festőművészre.

M E G H Í V Ó

A korábbi évek hagyományához híven a szervezők tisztelettel felkérik a barcasági művészeket, hogy alkotásaikkal és jelenlétükkel tiszteljék meg a 2011-ben  sorra kerülő hagyományos márciusi ünnepi tárlatot.

A kiállítás megnyitójára március 11-én, pénteken 17 órakor kerül sor az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület székhelyén, Reménység Háza kiállítótermében, Moldovei utca 2. szám alatt.

Részvételi feltételek:
– Az alkotások témája, technikája szabadon választott.

– A kiállításra szánt, az utóbbi 4 évben készült, alkotásokat kérjük tárlatra kész állapotban leadni (akasztók, címkék, stb), maximális mérete lehetőleg ne haladja meg a 100 x 70 cm, hátára kérjük feltüntetni a mű és alkotója adatait (név, cím, telefonszám, e-mail, honlap).
– A szervezők a meghívott művészektől 1 alkotást várnak ( kivételt képeznek a sorozatok  így a hely szűke miatt 3 darabig megengedett).

– A különböző grafikai eljárásokkal készült munkákat (pl. nyomat), ha lehetséges, a nemzetközi grafikai szabványok szerint számozni és szignálni.

– A kiállításra szánt alkotást kérjük, március 9-én, leadni a Reménység Háza titkárságára (munkanapokon 9 és 16 óra között).

– A tárlatbontásról és a munkák visszaigényléséről, elszállításáról a rendezők időben értesítik majd a képzőművészeket, e-mailen és telefonon.

Bővebb információk Házy Bakó Eszternél a 0740-420638as  és Vetró B S Andrástól a 0740-194043-as telefonszámokon igényelhetőek.

A 2O11. év kollektív tárlatának tiszteletbeli meghívottjai, a Brassóból elszármazott művészbarátaink: Damó István grafikus Kecskemétről, Simó Enikő, Köllő Margit textilművészek és Miklóssy Mária festőművész Sepsiszentgyörgyről.

Részvételére számítva, tisztelettel:

A tárlat szervezője: Házy Bakó Eszter, az ACSJ KE elnöke

Házigazda: Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője

Kurátor: Bartha Árpád grafikus, a brassói Művészeti Múzeum igazgatója

Művészeti tanácsadó és rendező: Vetró B S András és Rosinecz László

A rendezvény fővédnöke: Ménessy Miklós református lelkész

Plakát és meghívó koncepció: Ábrahám Imola grafikus

Támogató: Reménység Háza, Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület

Médiapartner: Brassói Lapok, Brassai TV, Székely Hírmondó, Erdélyi Művészet, www.hiresiroda.ro, www.brasso.ro, www.szek-helyek.ro, www.kezdinfo.ro,

Kiállitásra felkért művészek:

Albert Sándor, Albert Zoltán, Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Ardeleanu Kovács Ibolya, Bartha Árpád, Bálint Orsolya, Csutak Levente, Damó István, Dimény András, Ferencz Ágnes, Gyulai Nagy Margit,  Jakabos O. Imola, Köllő Margit, Marosi Jenő, Miklóssy Mária, Rosinecz László, Simó Enikő, Sipos Gaudi Tünde,  Tomos Tünde, Vetró B Sebestyén András.Az ön véleménye:

Társ oldalak:
Smart Youtube Widget
Szervezők